زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

حمل و نقل با استر (قرآن)





قاطر، وسیله‌ای برای حمل و نقل و سواری زمینی بوده و در قرآن کریم نیز به این مطلب اشاره شده است.


۱ - مرکب سواری



«والخیل والبغال والحمیر لترکبوها وزینة ویخلق ما لا تعلمون؛ همچنین اسبها و استرها و الاغها را آفرید؛ تا بر آنها سوار شوید و زینت شما باشد، و چیزهایی می‌آفریند که نمی‌دانید».
این آیه عطف است بر کلمه" انعام" در آیه قبلی، و تقدیرش این است که: " و الخیل و البغال و الحمیر خلقها لکم لترکبوها و زینة- اسبان و استران و خران را نیز برای شما خلق کرد، تا شما سوار شوید، و تا زینت شما باشند" و این جمله اخیر می‌فهماند که خلقت چهارپایان ارتباطی با منافع شما دارد، چون شما سوارشان می‌شوید و آنها را زینت و جمال خود می‌گیرید.

۲ - ویژگی های استر



این حیوان دارای خصوصیات بارزی چون سختکوشی، جسارت و درازی عمر استو در زندگی اعراب جاهلی و برای کارهایی مانند آسیاب‌کردن و باربری و نیز پیغام رساندن‌از آن استفاده می‌شده‌است.
در آیات پنج تا هشت سوره نحل پس از یادآوری نعمت چارپایان برای بشر، از این حیوان در کنار اسب و الاغ یاد شده و به منفعت سواری و زینت بودن آن حیوانات برای انسان توجه شده است: «والخَیلَ والبِغالَ والحَمیرَ لِتَرکَبوها و زینَةً»
این حیوانات، زینت زندگی شما هستند. این هم منتی است از جانب خداوند بر انسانها که برای آنها حیواناتی آفریده است که بر آنها سوار شوند و زندگی خود را به آنها زینت دهند. از این آیه، بر نمی‌آید که خوردن گوشت اسب و قاطر و خر، حرام است.

۳ - پانویس


 
۱. نحل/سوره۱۶، آیه۸.    
۲. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۲، ص۳۱۲.    
۳. نحل/سوره۱۶، آیات ۸-۵.    
۴. نحل/سوره۱۶، آیه ۸.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۶، ص۱۴۲.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۲، ص۱۸۱، برگرفته از مقاله «حمل و نقل با استر»    


رده‌های این صفحه : استر | حمل و نقل | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.